Tags

, , , ,

@ Congresul al XVII-lea de Genealogie & Heraldica, Iasi, mai 2016.

mogosoaia 1a1 (3)Comunicarea priveşte aspecte din istoria familiei Bibescu în secolele XVI-XVIII pe care le consider a fi fost insuficient explorate. Textul insistă pe generaţiile dinainte de căsătoria de la 1794 dintre Dimitrie Bibescu şi Ecaterina Văcărescu, în special pe înrudirile şi alianţele contractate în secolele XVI-XVII şi anii 1700-1760. Din acest punct de vedere – cu mult înainte de ascensiunea din zorii celui de-al nouăsprezecelea veac – Bibeştii se dovedesc a fi fost integraţi unui cerc de putere bine definit în istoria Ţării Româneşti, reunind mai multe familii boiereşti proeminente în zona Olteniei şi nu numai.

Chiar dacă în acest răstimp personalitatea lor politică s-a făcut simţită doar la nivel local şi regional, ascensiunea socială şi economică a Bibeştilor dobândise suficientă credibilitate pentru a primi, în anii 1820, moştenirea Basarabilor Brâncoveni.

Pe baza informaţiilor obţinute din starea civilă cehă şi poloneză, comunicarea adăugă genealogiei Bibescu urmaşi dintr-o ramură austro-bohemă şi aduce o serie de corective arborelui deja cunoscut.

Advertisements